TALAJos interaktív bemutató a Föld Fesztiválon

TALAJos interaktív bemutató a Föld Fesztiválon

2017. április 21-23 között a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet és a Magyar Talajtani Társaság munkatársai, valamint tagjai a TALAJban a jövőnk… címmel, interaktív talajtani bemutató keretében ismertették meg az érdeklődőket a talajok sokszínűségével a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Föld Napja tiszteletére rendezett Föld Fesztiválon.

Az időjárás kegyes volt, így a talajos sátorhoz folyamatosan érkeztek az érdeklődők. A program keretében a gyerekek, a diákok és a rendezvény felnőtt érdeklődői négy témakörben, különböző ismereti szinteken találkozhattak a talajokkal, azok jellemző tulajdonságaival, kiemelve azok jelentőségét az emberiség és a földi élet szemszögéből.

Többek között szemcseösszetétel meghatározást végezhettek gyúrás próbával, vizsgálhatták a különböző fizikájú talajok ülepedését, mérhettek pH-t indikátorpapírral, sósavval mésztartalmat határozhattak meg, a szivárvány minden színét kikeverhették a különböző pH-jú vizes oldatokból, különböző talajlakó állatokat nézhettek mikroszkóp alatt, illetve magokat kereshettek – szitálhattak a talajban. Természetesen idén sem maradhatott el a zsebtalaj készítés, a „Magyarország talajai” című puzzlet kirakása.

Célunk volt, hogy a Föld Napján, a Talajok Nemzetközi Évtizedében (2015-2024) kiemelten felhívjuk a figyelmet a talajok jelentőségére, miszerint a talajon nem csak állunk, hanem élünk is. A Budapesti ZOO felkérését örömmel véve 3 napon keresztül mutattuk be a talajokat elméleti és gyakorlati megközelítésben, játékos feladatokkal fűszerezve, törekedve arra, hogy a több ezres látogatóközönség minél többet megtudjon a talajokról, illetve a talajoknak az ember életében betöltött rendkívül fontos szerepéről.

Képgaléria

© 2013-2021 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató