Nemzeti ökoszisztéma szolgáltatás-térképezés és értékelés (NÖSZTÉP)

Összefoglalás

A „Közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” (KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001) projekt keretében folyik a Nemzeti ökoszisztéma szolgáltatás-térképezés és -értékelés, melynek célja felmérni, térképezni és értékelni a természetes ökoszisztémákat, és kiemelt jelentőségű szolgáltatásaikat, hogy a természet adományait a jövőben se kelljen nélkülözni. A talajok a szárazföldi ökoszisztémák legfontosabb abiotikus komponensét képviselik, ennek köszönhetően intézményünk konzorciumi partnerként a KEHOP-VEKOP projekt ökoszisztéma-szolgáltatások fejlesztési elemének számos munkarészében közreműködik szakmailag.

A talajnak, mint környezeti elemnek a különböző, döntően határfelületi helyzetéből adódó funkciói az élet fennmaradásában és az élhető környezet megőrzésében játszott szerepét írják le különböző aspektusokból. Az átalakítást, tárolást, szűrést, tompítást, táplálást, megőrzést etc., végző funkciók kiterjednek számos anyag- és energiaforgalmi folyamatra. A talajok egyes funkciói a talajoknak a különböző ökoszisztéma szolgáltatásokhoz való hozzájárulását jelentik. A talajok ökoszisztéma szolgáltatásainak regionalizálásában a térinformatikai környezetben, térbeli modellezés keretében végzett digitális talajtérképezés eszközrendszere és módszerei, illetve az annak legfőbb termékeként előállított funkcionális talajtérképek nyújtanak segítséget.

A közösségi jelentőségű, természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok (KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001) elnevezésű projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozásával a Széchenyi 2020 részeként, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program keretében valósul meg.

 

A KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001 projekt hivatalos honlapja
www.termeszetvedelem.hu/kehop-430-15-2016-00001

Az ökoszisztéma-szolgáltatások fejlesztési elem hivatalos honlapja
www.termeszetvedelem.hu/okoszisztema-szolgaltatas-fejlesztesi-elem

Azonosító:
KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001
Projektvezető: Osztály:
Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály
Kutatás éve:
2018
2019
2020
© 2013-2020 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató