A szikes talajok legjobb nagyléptékű térképezési módszerének kidolgozása eltérő földhasználatú területeken

Összefoglalás

Összefoglalás:

A szikes talajok az alföldi területeken jelentős kiterjedésűek és ezek új felmérése több szempontból is aktuális. A szikesek problémái közé tartozik, a nehéz művelés mivel vagy túlzottan kiszárad a talaj vagy túl nedves lesz, ez évszaktól függő, tavasszal túl nedves, míg nyáron túl száraz a szikes talaj. A sók talajfizikai hatása miatt nehéz a megfelelő haszonnövény kiválasztása. A szikesek kis termékenységűek. A sófelhalmozódás időben viszonylag gyorsan változó folyamat, emiatt a felvételezett adatok elévülése gyors. Ez indokolja új felvételezések elvégzését.
Az Európai Unió a Hátrányos természeti adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területek lehatárolásához olyan alacsony határértéket szabott meg a nátriumosságra (4,8 kicserélhető nátrium százalék) amelyet az eddig elkészült térképek alapján, még becslő változókkal sem tudunk meghatározni. Ezáltal nagy kiterjedésű területek eshetnek el a törvényileg meghatározott támogatástól. A talajok sótartalma és az általa meghatározott nátriumossága és lúgossága időben változó tulajdonságok, és a 70-80 évvel ezelőtti adatokat tartalmazó adatbázisok megújítása szükséges. A korszerű eszközállománnyal hatékonyabban lehet elvégezni a talajok térképezését. A kutatás során öt, különböző elvi alapokon és műszaki megoldáson alapuló korszerű módszer pontosságát hasonlítjuk 1-1 négyzetkilométer szántó-, legelő- és kaszálóterületen úgy, hogy 10/25/50 fúrás (+ 2 szelvény) alapján minden hektárra becsüljük a talajtulajdonságokat.
A következő újonnan kidolgozott módszereket teszteljük:
• hagyományos+proximális érzékelés,
• biomasszán alapuló,
• sófelhalmozódási modellen alapuló,
• földhasználattól függő,
• adaptív módszer. A pontosság meghatározásához minden hektárnyi területet felmérünk. Így a mért és becsült értékek alapján világosan értékelhetők lesznek a módszerek a pontosság és költség szempontjából.

Azonosító:
NKFIH K-142290
Projektvezető: Osztály:
Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály
Kutatás éve:
2017
2018
2019
2020
© 2013-2020 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató