Talajbiom kutató transzdiszciplináris kiválósági központ létrehozása a fenntartható talajerőforrás biztosítása érdekében

Összefoglalás

A rendszerszemléletű kutatás fókuszában az a stratégia áll, hogy a talajmetagenomikai eredmények segítségével hozzájárulunk a mainál hatékonyabb, környezetkímélő, fenntartható növénytermesztési eljárások kidolgozásához.
A talajbiommal kapcsolatos ismerethiányok kitöltése a világviszonylatban egyedülálló több évtizedes kontrollált mezőgazdasági tartamkísérletekben.
A talajbiom diverzitása és a talajfunkciók közötti összefüggések feltárása növénytermesztési rendszerekben. Hiánypótló vizsgálatok a talajfunkciók fenntartásában kulcsszerepet játszó mikro- és mezobióta (baktériumok, gombák, mikro- és mezofauna) diverzitása és a mezőgazdasági célokból lényeges ökoszisztéma szolgáltatások közti kapcsolatok felderítése.
Az antibiotikum-termelés és antibiotikum-rezisztencia („rezisztóma”) szerepének megértése a talajban.
A talaj nitrogénciklus környezeti összefüggéseinek mélyebb megértése a befolyásoló abiotikus tényezők tükrében.
Fenntartható és nagyhatékonyságú növénytermesztés-technológiai stratégiák kidolgozása. A trágyázási és vetésforgó variánsoknak a talajbióta diverzitására gyakorolt hatás-elemzésével a növénytermesztés szempontjából ideális mikrobiális közösségszerkezetet-megtartó kezelés-kombinációk fejlesztése.
Javaslatok teszünk a mikrobiális funkciókat kiegészítő talajoltó készítmények összetételére.

Azonosító:
GINOP-2.3.2-15-2016-00056
Projektvezető: Osztály:
Talajbiológiai Osztály
Kutatás éve:
2017
2018
2019
2020
2021
© 2013-2021 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató