Hírek

2018. szeptember 27-én került megrendezésre a Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer (TIM) működésének 25. évfordulójára rendezett szakmai konferencia a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-,Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága, Talajvédelmi Hatósági Osztálya szervezésében az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében.

Megjelent Magyarország Nemzeti Atlaszának Természeti Környezet kötete, melynek hivatalos bemutatására az MTA székházában került sor. A kötet szerkesztési munkálataiban az MTA ATK TAKI munkatársai is igen nagy szerepet vállaltak az elmúlt öt év folyamán.

„Növények búvárruha nélkül”– stresszválasz belvíz és aszály esetén
Előadó: Takács Tünde, Talajbiológiai Osztály

Az idei évben, a Magyar Természetjáró Szövetség által először megrendezésre kerülő Természetjáró Fesztiválon, kitelepülő partnerként vett részt a Magyar Talajtani Társaság és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet.

2018. augusztus 29 - szeptember 1. között került megrendezésre a Talajtani Vándorgyűlés Pécsett. A Magyar Talajtani Társaság mint főszervező az MTA ATK TAKI-val, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karával és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével együttműködésben szervezte meg a talajtani szakemberek kétévente esedékes találkozóját.

A természetfotózás kulisszatitkai

Előadó: Potyó Imre, Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály

Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert Cseresnyés Imre és Tóth Brigitta

A Talajbiológiai Osztály munkatársa, Gergócs Veronika idén elnyerte az MTA Prémium posztdoktori programjának hároméves támogatását.

A Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanári kitüntető címet adományozott Makó Andrásnak, az MTA ATK TAKI tudományos főmunkatársának.

"A Föld pohara" - A talajok vízgazdálkodása
Előadó: Bakacsi Zsófia, Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály
"A víz titokzatos útjai a talajban" - Beszivárgás, lefolyás, erózió
Előadó: László Péter, Talajtérképezési és Környezetinformatikai Osztály

Az előadások megegyeznek az Akadémia víztudományi “Street Science” rendezvényén, június 1-én elhangzottakkal.

A TAKI standjánál forgatott riport, illetve a Duna TV-ben közvetített videó az alábbi link (4. percétől) tekinthető meg:

© 2013-2018 MTA ATK TAKI
Impresszum