Kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmának innovatív hasznosítása

Összefoglalás

A projekt célja egy komplex, a szennyvízkezelés minden elemét integráltan kezelő technológia, módszertan kifejlesztése, mely a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmának hasznosítását célozza meg.
A konzorciumon belül vizsgáljuk a különböző gyógyszermaradványok bomlási folyamatait a kommunális szennyvíziszap kezelés egyes technológiai lépcsőiben. A gátló tényezők megszüntetésére szükséges kiegészítő eljárásokat dolgozunk ki, melyek alkalmazásával lehetséges a kritikus szennyezőanyagok koncentrációjának hatékony csökkentése. Laboratóriumi, fél-üzemi és üzemi kísérletek alapján különböző technológiai változatokat fejlesztünk ki a szennyvíziszapból történő termék előállítása céljából. Szennyvíziszapból nyert tápanyag-koncentrátum talajra és a növényekre gyakorolt hatását vizsgáljuk laboratóriumi tenyészedény kísérletekben. A különböző iszapkezelési eljárásokkal előállított iszapok alkalmazását vizsgáljuk kisparcellás szabadföldi kísérletekben eltérő puffer kapacitású talajon.
A kifejlesztett technológiák és fejlesztések lehetőséget teremtenek majd a szennyvíz, és -iszap, illetve az abból előállítható termékek hasznosítási peremfeltételeinek meghatározására, a termékekben lévő szennyezőanyagok környezeti sorsának vizsgálatára és az érintett hasznosítási lehetőségek terhelhetőségének meghatározására. A korábban hulladékként kezelt anyagból széleskörűen alkalmazható, értékes termékek, ipari nyersanyagok lesznek előállíthatók.

EGT és Norvég Alapok: Zöld ipari innováció: https://www.youtube.com/watch?v=hebnzDnN9Qo

Azonosító:
GINOP-2.2.1-15-2017-0080
Projektvezető: Osztály:
Talajkémiai és Anyagforgalmi Osztály
Kutatás éve:
2017
2018
2019
2020
© 2013-2020 ATK TAKI
Impresszum | Adatkezelési tájékoztató